Het monument van de gedeporteerden

Aan het eind van het bezoek is er een aangrijpende passage, gesymboliseerd door een monument, gewijd aan de gefusilleerden en gedeporteerden van Nord–Pas-de-Calais. Dit monument, opgericht in La Coupole, is het resultaat van de wens van het Departement Pas-de-Calais en het Departement Nord.

Het monument van de gedeporteerden

La Coupole heeft tussen 2003 en 2006 een grootscheeps onderzoek gehouden om het aantal en de identiteit terug te vinden van de mannen en vrouwen die van 1940 tot 1945 het slachtoffer werden van de repressie van de Duitse bezettingstroepen en politie en van de politie van het Vichy-regime: de namen van ca. 8000 mannen en vrouwen (en kinderen, in het geval van joden en zigeuners) komen op een scherm voorbij.


732 portretten, afkomstig van foto’s van de families van de slachtoffers en van onderzoeken uitgevoerd in archieven, musea en bibliotheken…, worden op de beeldenmuur afgebeeld. Via diverse informatiepalen kan het parcours van elke gefusilleerde en gedeporteerde worden gevolgd, van hun arrestatie tot hun dood of hun terugkeer na deportatie.

Imprimer Het monument van de gedeporteerden

Contacteer ons

VOOR VRAGEN IN VERBAND MET HET MEMORIAL

voor de toevoeging van een naam en / of een portret, neem dan contact met ons op +33 (0) 3 21 12 27 39 of lthiery@lacoupole.com

Info horaires