De hel van Dora

In augustus 1943, na het bombardement van Peenemünde, wordt de beslissing genomen bij voorrang gedetineerden uit concentratiekampen in te zetten voor de fabricage van raketten, om zo verzekerd te zijn van volledige geheimhouding.

Gevangenen van het kamp Dora - door Walter Frentz, fotograaf van Hitler

Op 28 augustus komt een eerste groep gevangenen uit Buchenwald aan in Nordhausen, Thüringen, om met de aanleg van de ondergrondse fabriek Mittelwerk te beginnen. De gehele bouwplaats wordt onder de directe leiding van de SS geplaatst. De taak van dit Kommando, genaamd "Dora", bestaat uit de ombouw van een ondergrondse opslagplaats naar een moderne fabriek voor de productie van raketten aan de lopende band.

 

Zes maanden lang zijn de tunnels van Dora een hel: in de wanorde en het geweld moeten de gedetineerden de tunnels doorbreken en zeer grote machines verplaatsen met behulp van primitieve takelapparatuur. Daarnaast moeten de gevangenen onder erbarmelijke hygiënische omstandigheden onder de grond slapen. Van 6.000 in november 1943 steeg het aantal gedetineerden dat in de "Tunnel" werkte naar 12.000 in januari 1944, toen de fabriek met de productie begon. Het sterftecijfer is aanzienlijk. Er overlijden 2.882 mensen in zes maanden (de lichamen worden verbrand in het crematorium van Buchenwald) en nog eens 3.000 andere gedetineerden die ziek zijn, worden verplaatst naar Maïdanek en Bergen-Belsen om er te worden geëlimineerd. 

Imprimer De hel van Dora

Info horaires