Het kamp Dora wordt groter

In maart 1944 wordt er een buitenkamp aangelegd om de gedetineerden die in de ondergrondse fabriek werken te herbergen. Dora is een prototype van een nieuwe generatie kampen die de SS in dienst stelt voor de wapenproductie van het Rijk. Het technische kader van de fabriek wordt gevormd door de ingenieurs van Peenemünde.

Clandestiene tekening van Léon Delarbre, gevangene in Dora

In datzelfde voorjaar van 1944, begint de SS in een straal van 20 km rond Mittelwerk met de aanleg van nieuwe ondergrondse fabrieken voor de productie van raketten, die beschermd moet worden tegen de bombardementen van de Geallieerden. In oktober is Dora officieel onafhankelijk van Buchenwald en "gestegen" tot de rang van "hoofdkamp"; symbolisch beschikt het nu over een crematorium…

 

De omstandigheden van de gedeporteerden verslechtert plotseling tijdens de winter van 1944-1945, wanneer er duizenden geëvacueerde gevangen in een deerniswekkende staat uit de kampen uit het oosten (Auschwitz, Gross Rosen) toestromen. De bezetting van het gehele concentratiecomplex, bestaande uit Dora en zijn Kommandos, stijgt van 26.000 naar 40.000. Hongersnood en epidemieën keren terug: het sterftecijfer stijgt opnieuw sterk (5.321 doden van december 1944 tot maart 1945).

 

Het geweld van de SS tegen Duitse politieke gevangenen en tegen Russen neemt sterk toe (er worden er tientallen opgehangen); de verschrikking van deze laatste maanden van Dora wordt bewonderenswaardig weergegeven door de tekeningen van de gedeporteerde schilder, Léon Delarbre.

Imprimer Het kamp Dora wordt groter

Info horaires