De verwachting van de landing

Aan de kust van Pas-de-Calais worden eind 1942 de meest indrukwekkende werken gestart voor de uitvoering van de "Atlantikwall" waarmee Hitler een Engels-Amerikaanse landing in Europa hoopt te kunnen afweren.

Verdedigingsnetwerk door de Duitsers aangelegd op een strand van Pas-de-Calais

Er worden obstakels voorzien met mijnen op de stranden, er worden bunkers met kanonnen en mitrailleurs langs de kust gebouwd, en batterijen met gigantische kanonnen worden aangelegd. De havens van Duinkerken, Calais en Boulogne worden omgebouwd tot forten. Iedereen, zowel de Duitsers als de inwoners van Nord–Pas-de-Calais, is ervan overtuigd dat de landing van de Geallieerden rond Calais zal plaatsvinden. 

Amerikaanse bommenwerper tijdens een aanval op een vliegveld in het noorden van Frankrijk (1944).

Vanaf 1943 lijken de intensievere bombardementen van de Geallieerden deze hypothese te bevestigen. Er zijn veel doelwitten in de regio: versterkingen van de kust, gigantische bunkers voor de lancering van de nieuwe wapens, fabrieken die voor Duitsland werken en spoorwegterreinen.

 

Vanaf april 1944 worden er bijna dagelijks aanvallen uitgevoerd; sommige kosten veel burgers het leven: Eerste Paasdag vallen er 500 doden in Lille.

De angst van de bevolking wordt versterkt door het bloedbad dat op 1april 1944 wordt aangericht in Ascq, vlakbij Lille, door een eenheid van de SS-devisie Hitlerjugend (86 doden).

Imprimer De verwachting van de landing

Info horaires