De V1 en V2 campagnes

Op 13 juni 1944, slechts enkele dagen na de landing van de Geallieerden in Normandië, begint het offensief met vliegende bommen tegen Londen vanaf lanceerhellingen gelegen tussen de Seine en de Belgische grens.

Een vliegende bom V1 na de lancering vanaf de lanceerhelling

De nazi-propaganda heeft de vliegende bom de naam "V1" gegeven (Vergeltungswaffe eins, "Vergeldingswapen een"). Duizenden V1’s worden tot 1 september vanuit Frankrijk afgeschoten naar Londen, waarbij 6.000 doden vallen. De Britten slagen er echter in het offensief te breken door een combinatie van luchtafweergeschut en jachtvliegtuigen. De bevrijding van Frankrijk, begin september, doet de Britten geloven dat alle gevaar geweken is. Dat is helemaal niet het geval.

Na de mislukte aanslag op Hitler wordt de leiding van het hele programma van nieuwe Duitse wapens overgenomen door de SS. Het offensief met V2-raketten begint op 8 september 1944: een eerste raket treft een buitenwijk van Parijs, een tweede komt neer op Londen. De raketten werden afgeschoten vanaf mobiele lanceereenheden die geïnstalleerd werden in de Belgische Ardennen en in Nederland. Vanaf 12 oktober treft een dubbeloffensief van V1’s en V2’s de Belgische havenstad Antwerpen, de belangrijkste logistieke invoerhaven van de Geallieerden op het continent. De laatste V2-schoten worden gelost op 27 maart 1945: 3.000 raketten zijn er in totaal afgeschoten.

Campagne de tir de fusées V2Site V1 dans le GersDouble tir de V2 à La Haye
Imprimer De V1 en V2 campagnes

Info horaires