Het einde van de teams van Peenemünde

Het onderzoekscentrum van Peenemünde wordt in februari 1945 voor de komst van de oprukkende Sovjet-troepen geëvacueerd en opgeblazen.

Wernher von Braun en enkele tientallen ingenieurs van Peenemünde lopen over naar het Amerikaanse leger

In Dora zijn de levensomstandigheden van de gedeporteerden tijdens de winter plotseling verslechterd; toch wordt de productie van raketten tot eind maart 1945 voortgezet. Het kamp wordt begin april ontruimd; duizenden gedetineerden komen bij de ontruiming om. Op 2 mei geven Von Braun en vele tientallen ingenieurs zich over aan de Amerikanen, die op 11 april 1945 de ondergrondse fabriek van Dora hebben ontdekt. De Fransen en de Russen zijn ook op zoek naar overlopers om de in Peenemünde ontwikkelde technologie over te nemen. Honderden ingenieurs, afkomstig uit de groepen die werken voor nazi-Duitsland, zullen tijdens de koude oorlog deelnemen aan militaire en civiele raketprogramma’s in de Verenigde Staten, de Sovjet Unie en Frankrijk.

 

Het innovatieve wapen, de V2, had geen enkele werkelijke invloed op de loop van de oorlog. In tegenstelling tot de bewering van Eisenhower, kwam het niet "te laat" om de loop van de Tweede Wereldoorlog om te keren, maar "te vroeg": de combinatie van raket en atoombom wordt het fundament van de militaire geschiedenis van de planeet tijdens de tweede helft van de 20e eeuw.

 

De V2 heeft een uniek karakter in de geschiedenis van de wapens: de fabricage ervan heeft meer slachtoffers gemaakt dan het militaire gebruik…

Imprimer Het einde van de teams van Peenemünde

Info horaires