De afschrikking van kernwapens

Meteen na afloop van de oorlog begrijpt Stalin, de Russische leider, dat als de Duitse A4-raket wordt gecombineerd met de atoombom, er een absoluut wapen wordt verkregen: de thermonucleaire raket. Vanaf dat moment zullen grootmachten proberen dit nieuwe wapen te ontwikkelen.

Het evenwicht van de angst

De Sovjet Unie haalt de Verenigde Staten vanaf het begin van de jaren 1950 (A-bom in 1949, H-bom in 1953) in op nucleair gebied. De Sovjet Unie steekt de Verenigde Staten zelfs de loef af met haar ruimtevaartprogramma, met name door de lancering van de Spoetnik I in april 1957. Met deze raketten wordt de melding van een aanval aanzienlijk ingekort (bommenwerpers B-52, 2 tot 3 uur, Russische raketten, 30 minuten). In het licht van deze dreiging storten de USA en de Sovjet Unie zich in een bewapeningswedloop waarbij ze atoomonderzeeërs bouwen die uitgerust zijn met raketten met een middellang bereik. Tegelijkertijd maken de twee supermachten zich ongerust over de verspreiding van kernwapens: Verenigd Koninkrijk (A-bom in 1951, H-bom in 1957), Frankrijk (A-bom in 1964, H-bom in 1968), Volksrepubliek China (A-bom in 1964, H-bom in 1967).

De Cuba-crisis

Tegenover de Sovjet Unie ontwikkelt Kennedy een nieuwe strategie, die van de "trapsgewijze tegenaanval": de wens om te onderhandelen en af te schrikken alvorens te bedreigen. In oktober 1962 hebben de Verenigde Staten het formele bewijs dat er in Cuba lanceerhellingen voor raketten staan. Op 22 oktober stelt Kennedy Chroesjtsjov een ultimatum: hij eist de terugtrekking van de schepen en de ontmanteling van de lanceerhellingen. De vastberadenheid van Kennedy brengt de Russische overheid ertoe hun schepen op 26 oktober terug te roepen, in ruil voor de belofte van de VS om niet in te grijpen in Cuba. Het principe van de trapsgewijze tegenaanval van Kennedy wordt bekroond met succes. Vanaf 1963 wordt er een vreedzame coëxistentie gevestigd en om ieder misverstand te voorkomen gaan de USA en de Sovjet Unie over tot een directe verbinding tussen het Kremlin en het Witte Huis: de "rode telefoonlijn" is bestemd voor een snelle communicatie in een crisissituatie.

Imprimer De afschrikking van kernwapens

Info horaires