Gebruik van de bom: Eerste proeven – Hiroshima

Om de meetinstrumenten van de atoomexplosie te kalibreren, werd er op 7 mei 1945 een proef gerealiseerd met 108 ton TNT.

De A-bom

Op 12 juli 1945, om 5h30 ‘s ochtends ontplofte op de locatie Trinity de eerste atoombom van de geschiedenis waarbij een energie vrijkwam van ca. 20.000 ton (20 kt) TNT. De paddenstoelwolk bereikte een hoogte van 12 km.

Deze enorme explosie deed de wetenschappers beseffen dat ze het meest afschrikwekkende wapen van de Tweede Wereldoorlog hadden ontwikkeld en verschillende onder hen probeerden het gebruik ervan dan ook te verhinderen. Helaas lieten politici en militairen om diverse redenen deze bommen op twee Japanse steden gooien: Hiroshima en Nagasaki.

 

Op 6 en 9 augustus werden de bommen afgeworpen: Little Boy op Hiroshima en Fat Man op Nagasaki. Deze veroorzaakten enorm veel schade en eisten talloze mensenlevens (80.000 onmiddellijke doden in Hiroshima, 60.000 in Nagasaki). Deze gebeurtenissen zette Japan ertoe aan een eind te maken aan de oorlog tegen de Verenigde Staten.

Explosie van de eerste atoombom - Trinity

Imprimer Gebruik van de bom: Eerste proeven – Hiroshima

Info horaires