De wedloop om de ruimte

Tot aan 1965 is de Sovjet Unie de Amerikanen steeds een stapje voor: de Russen sturen in 1957 de eerste kunstmaan (Spoetnik) de ruimte in en daarna de eerste mens, Joeri Gagarin (1961).

Maar de NASA, die wordt ondersteund door de geweldige onderzoekscapaciteiten van de geavanceerde Amerikaanse industrie, leidt met een systeem van voorbereidende programma’s tot een bemande vlucht naar de Maan (Mercury, Gemini), als antwoord op de uitdaging die president Kennedy in 1961 lanceerde.


Het Apollo-programma profiteert van de buitengewone groei van de technologieën van de derde industriële revolutie (elektronica, ITC, telecommunicaties).


Het is het team van Wernher von Braun – in 1955 genaturaliseerd tot Amerikaan, ondanks zijn verleden als lid van de nazi-partij – die de gigantische Saturn V-raket ontwikkelde. Deze raket had als taak het ruimteschip in de ruimte te brengen voordat het zijn reis naar de Maan ondernam.


Op 21 juli 1969 is Neil Armstrong de eerste mens die op de maan loopt. Dit blijft een van de belangrijkste data van de 20e eeuw. 

Imprimer De wedloop om de ruimte

Info horaires